Atlama Kurgu Nedir?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Makaleler
  4. »
  5. Atlama Kurgu Nedir? Atlamalı Kurgu Nedir?

Atlama Kurgu Nedir? Atlamalı Kurgu Nedir?

KurguSözlük KurguSözlük -
3262 2

Atlama Kurgu nedir? Birçok sinemaya gönül vermiş insanın kendisini geliştirmek adına yaptığı araştırmalar içerisinde muhtemelen kurgu kavramı ve çeşitlerine yönelik araştırmalar da yer alabilmektedir. İşte bu yazımızda sizlere internet ortamında yaptığımız araştırmalar sonucunda bir kurgu türü olan atlamalı kurgu hakkında edindiğimiz bilgileri sunacağız. Ancak genel hatlarıyla ve internet ortamında bu konu hakkında tam olarak bir bilgi paylaşılmamış olmasından ötürü kısa bir biçimde aktarım yapmış bulunacağız. Lütfen söz konusu kavram hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmında belirtiniz.

Atlama Kurgu Nedir?

Atlamalı kurgu, düzenlenmesi halinde olayların akışında bir boşluk bırakmaktadır. Devamlılığı halinde bir kırılma meydana getirmektedir. Örneğin Darling (John Schlesinger, 1965) filminde, bir binanın giriş kısmına yaklaşık olarak 20 metre kala bir çiftin görüntüleri izleyiciye sunulur. Ardından aynı çiftin binaya girişi esnasında (kapıdan içeri girişini) seyirciye sunmaktadırlar. Gördüğünüz üzere aradaki süreçte yaşananlar seyirciye sunulmamıştır. Bu örnekten yola çıkarak atlamalı kurguda; bir olay ile ilgili durumu anlatırken beş farklı sahne çekebilecekken 2 farklı sahne ile de bunu seyirciye aktarmak mümkündür. Kısacası (mutlaka farklı kaynaklara da başvurunuz.) söz konusu kurgu çeşidinin genel hatlarıyla anlatılması bu şekilde mümkündür. Görüntüler arasında atlama yaparak söz konusu anlatmak istediğiniz şeyin kurgulamasını bu yöntemle meydana getirebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiklerimizin dışında sinema dünyasında mutlaka bu kurguya yönelik belki de binlerce örnek bulmak mümkündür. Söz konusu kurgulama yönteminin sinema açısından değeri hakkında yorum veya eleştiri yapabilecek konumda değiliz.

Kurgu Çeşitleri Nelerdir?

Bunların yanı sıra film kurgusu çeşitleri ise;

  • Derleme Kurgu
  • Kesintisiz Kurgu
  • Almaşık Kurgu (Cross Cutting)
  • Anlıksal Kurgu (Intellectuel Montage)
  • Benzetmeli Kurgu (Editing by Analogy)
  • Bağlantılı Kurgu (Relational Editing)
  • Görsel – İşitsel Kurgu (Audio-Visual Montage)
  • Hızlı Kurgu (Fast Cutting)
  • Yavaş Kurgu (Slow Cutting)

Bu makaledeki tüm bilgiler internet ortamından edinilerek sunulmuştur. Söz konusu kavramlar hakkında daha fazla kaynağa başvurmak sizlerin çıkarına olacaktır.

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. Hikmet Soylu - -

    epeyce bilgi içeren bir yazı olmuş sağ olun

  2. Öğrenci - -

    bilgiler için teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir